KreatívLakásom

KreatívLakásom

Így érhető el a penészmentesítés lépésről lépésre

2021. április 01. - kreatívlakásom

Rengeteg család életét keseríti meg a penész elleni küzdelem. Egy tenyérnyi folt a fürdőszoba sarkában, penésztenger a konyhában, vészhelyzet a pincében, és még folytathatnánk a sort. Kőrösi László szigetelési tanácsadó segítségével összegyűjtöttük, hogy milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a penész kialakulásának kockázatát csökkenteni tudjuk, vagyis, hogy miként érhető el a penészmentesítés lépésről lépésre.

peneszmentesites.png

A lakás nem különbözik a használati cikkektől abban a tekintetben, hogy vannak bizonyos korlátai, amiket érdemes figyelembe venni. Vegyük például az autót! Tudjuk, hogy bizonyos szabályokat (rendszeres szervíz, karbantartás, terhelhetőségi limit stb.) be kell tartani, hogy sokáig és jól szolgáljon minket. Nincs ez másként a lakások esetében sem. Az évek és a használat során változások következnek be az építményben, amik az elvárt minőség csökkenéséhez és komoly problémák megjelenéséhez vezethetnek. A penészedés tipikusan ilyen nem kívánatos következmény, jóllehet a penész kialakulásához az építés során vétett hibák is hozzájárulhatnak.

korosi_laszlo.jpegA penész kialakulásának számos feltétele van, így például a megfelelő hőmérséklet, a táptalaj, melyek mind megtalálhatók féltett és szeretett otthonainkban. A legtöbb ilyen tényezőre nincs ráhatásunk, van azonban egy igen lényeges, a nedvesség, amit egy kis odafigyeléssel mi is szabályozhatunk. A probléma a legtöbb esetben ott kezdődik, hogy a levegő páratartalma kicsapódik az adott felületen, és benedvesíti azt, köszönhetően annak, hogy a felület hőmérséklete túl alacsony és/vagy a levegő páratartalma túl magas. Alapszabály, hogy minél alacsonyabb a páratartalom, annál jobban lehűlhetnek a határolófelületek páralecsapódás nélkül. Kőrösi László szigetelési tanácsadó segítségével sorra vettük, hogy mit kell tudni a páratartalomról és a határoló felületek lehűléséről. Nézzük, hogy lehetséges a penészmentesítés lépésről lépésre!

A páratartalom

Nem is gondolnánk, mi minden befolyásolja az ingatlan páratartalmát! Íme, a leggyakoribb „tetteseket”:

  • A háztartásban élő emberek
  • A főzési folyamatok
  • A mosogatás
  • A mosás és szárítás, teregetés
  • A tisztálkodás, mosakodás, zuhanyzás
  • Takarítás
  • A dísznövények
  • Az akvárium

A levegő páratartalmának csökkentésére több módszer is bevethető. A páraforrások számának csökkentése a legkézenfekvőbb. Gondold végig, hogy a fenti illusztris listából min tudsz változtatni. Például, ha a kint teregetsz, akkor máris tettél egy lépést a penészmentes otthonért. Természetesen vannak olyan páraforrások, amiktől nem lehet megválni, ilyen például a tisztálkodás, vagy éppen a főzés, ezekben az esetekben a párakibocsátás intenzitásának csökkentésére érdemes törekedni. Mindezeken túl, a páraelvezetésről is gondoskodni kell, aminek legjobb módszere a szellőztetés, ami történhet természetes és gépi úton is.

peneszmentesites_lepesrol_lepesre.png

Lehűlt határoló felületek

A falak lehűlésének sok oka lehet, a leggyakoribb azonban a nem megfelelő szigetelés. Ez a jelenség kiterjedhet az egész falfelületre, de annak egy részére is. Az olyan felületrészeken, ahol a hőszigetelési képesség kisebb, például az ablakoknál, hőhidak alakulhatnak ki, fontos tehát, hogy ezekre a kritikus részekre tudatosan ügyelj, segítsd a felmelegítésüket.

Van néhány praktika, amivel elősegítheted a falak ideális hőmérsékletének elérését. Ne tegyél például homlokzati falak mellé és a sarkokba összefüggő bútorrendszert, ezekkel ugyanis a fal elé hőszigetelő réteget húzol fel, aminek köszönhetően a felület hidegebb lesz. Ha mindenképpen ilyen nagykockázatú fal elé kell bútort helyezned, akkor ügyelj arra, hogy a fal és a bútor között maradjon egy résnyi hely és arra is, hogy lábra állítsd ezeket a berendezéseket, így megindítható valamelyest a légmozgást a felületek között. Fűtés tekintetében pedig fontos, hogy lehetőleg a kiegyenlített hőmérsékeltre törekedj, vagyis kerüld a szakaszos fűtést. 

A penészmentesítés lépésről lépésre érhető el. Vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, és olyan helyzetek, amiket érdemes elkerülni. A sarokpontokra ügyelve azonban elkerülhető a hívatlan vendégek megtelepedése, és egészséges otthon biztosítható a család számára.

Olvass tovább a penészmentesítésről: 5+1 tipp a penészmentes otthonért

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr3016460694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása