KreatívLakásom

KreatívLakásom

Tetőtéri lakás kialakítása – 6 tipp a tervezéshez

2021. április 09. - kreatívlakásom

A tetőtéri lakás kialakítása nagy körültekintést igényel. A ferde falak ugyan izgalmas terek létrehozását teszik lehetővé, tény azonban, hogy speciális megoldásokat követelnek. Összegyűjtöttünk néhány tippet a tervezéshez!

Ne tagold a teret, csak amennyire muszáj!

A ferde tetőtsíkok meghatározzák, hogy milyen tereket tudsz kialakítani. Mivel ezek jelentősen csökkentik a térérzetet, így szerencsés, ha nem tagolod feleslegesen a helyiséget, csak annyira, amennyire nagyon muszáj.

tetoteri_lakas_kialakitasa_1.png

 

Áradjon a fény!

A tetőtérbe a természetes fény a tetőablakokon keresztül jut be. Ha van ráhatásod az ablakok méretére, formájára, akkor bátran válaszd a nagyobb méretű, a megszokottól eltérő formákat. Ha az ágyat vagy a kanapét a tetőtéri ablak alá helyezed, akkor este még a csillagokban is gyönyörködhetsz! Fontos azonban, hogy a nagy ablakfelületek nagyon szuperek, de energetikai szempontból aggályosak, ezt tartsd szem előtt!

tetoteri_lakas_kialakitasa_2.png

 

Belmagasság érzetét befolyásolhatod a színekkel

A tetőterek esetén, típustól függően, a nagyon alacsony és a túl magas belmagassággal is számolni lehet. Ha a belmagasság alacsony, akkor törekedj arra, hogy világos színűre fesd a falakat, ha pedig az egyik síkot más színnel, esetleg mintás tapétával díszíted, akkor optikailag növelheted a térérzetet. Aranyszabály, hogy a ferde falrészekre inkább semleges színeket válassz, az egyenesekre pedig jöhetnek a merészebbek. A másik véglet, ha túl nagy a belmagasság, ebben az esetben a plafon színével, burkolásával játszhatsz. A színek és burkolatok végig gondolásakor vedd figyelembe a tető faszerkezetét, ami ugyebár adott a térben. Ezeket semmiképp sem érdemes elrejteni, mivel remek dekorációs elemek.

tetoteri_lakas_kialakitasa_3.png

 

Ügyelj a hővédelemre!

A tetőterek rákfenéje az a fránya hőmérséklet. A tetőtéri lakás kialakítása során erre a problémára megoldást kell találni. Ma már a nyári forróság ellen számos módon védekezhetünk, legkézenfekvőbb módszer a klímaberendezés beépítése, a magas villanyszámla elkerülése érdekében érdemes azonban mást is bevetni, például a tetőtéri hővédelem tetőfestékkel is elérhető, mely kívülről segíti az ideális klíma kialakítását.

tetoteri_lakas_kialakitasa_4.png

 

Tárolás

A tetőtéri otthonok esetében a legnehezebb a tárolóhelyek megtalálása. Itt jó esély van rá, hogy egyedi gyártású beépített szekrényekre lesz szükséged, aminek a hatalmas előnye, hogy kompromisszum nélkül olyanra szabod, amilyenre szeretnéd, amilyet a tér enged.

tetoteri_lakas_kialakitasa_5.png

 

Zuhany helyett kád

A fürdőszobában a zuhany elhelyezése okozhat fejtörést. Ha van vízszintes plafon, akkor ez alá tudod elhelyezni a zuhanykabint, előfordulhat azonban, hogy a zuhanyról teljesen le kell mondanod, és inkább a fürdőkádat választani.

tetoteri_lakas_kialakitasa_6.png

Fontos megjegyezni, hogy a tetőtér beépítése engedélyköteles folyamat, a tervezgetés során ezzel mindenképpen számolj!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr9116482700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása