KreatívLakásom

KreatívLakásom

Oromdeszka festése egyszer egy emberöltő alatt? Igen, lehetséges!

2021. március 30. - kreatívlakásom

Oromdeszka, ereszdeszka, verébléc – több néven is ismert az a puhafából készülő elem, amely a házfala és a tető síkja közötti részt lezárja. Nagyon fontos, és esztétikai tekintetben feltűnő rész ez, az oromdeszka festése azonban a családi házban élők rémálmaiban visszaköszönő jelenet. Ennek oka, hogy magasan van, nehéz hozzáférni, macerás és még néhány évente meg is kell ismételni.

oromdeszka_festese.png

Ismerjük a dilemmát, amikor felvillan az autóban a motorellenőrzés lámpa? Mint mond a sofőr: „ó, hát ez semmit nem jelent”, majd néhány hét múlva lerobbanva végzi az út mentén. Az oromdeszka felújítása is ehhez hasonló. Figyeled, látod, hogy kopott, ráférne már a frissítés, de kisebb gondod is nagyobb ennél, különben is, kell a pénz az autó javítására. Aztán szépen eljutsz oda, hogy már nincs hova húzni, itt a festés ideje, és a gatyád rámegy az egészre. De legalább szép lesz! 

Hogy lesz az oromdeszka felújítása a kedvenc tevékenységed? Hát, úgy, hogy ha nem kell vele törődnöd, csak egy emberöltő alatt egyszer. A titok nyitja abban rejlik, hogy milyen felületkezelő anyagot választasz. Ez ugyanis befolyásolja, hogy milyen gyakran kell belevágni az oromdeszka festésébe. Mit kell tudnia ennek az alapanyagnak?

Legyen rugalmas

A fa szerves anyagként folyamatosan változik, repedések jelennek meg rajta, amik aztán a nem ideális körülmények hatására elkezdenek növekedni. Ideális esetben az oromdeszka festése olyan anyaggal történik, ami rugalmas, bőrszerű bevonatot képez, amely eltömíti és átfedi ezeket a repedéseket.

Legyen időtálló

Ez egy kulcstényező, ha szeretnéd megúszni, hogy 2 évente felmássz vagy felzavarj egy csillagászati áron dolgozó festőt a magasba. A faanyag esetében az időtállóság azt jelenti, hogy ellenáll az UV hatásainak, a káros környezeti hatásoknak és a színét is sokáig megtartja. Ennek elérés különféle technológiák révén lehetséges. A Protektor fafesték például a benne lévő apró kerámiagömbök segítségével fejti ki hővisszaverő hatását, így óvja a fa felületet.

Az oromdeszka festése nagy feladat, ha azonban esztétikus és biztonságos, jó állapotú otthont szeretnél, akkor nincs mese, le kell győzni a szörnyet. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakran!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr9016467384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása