KreatívLakásom

KreatívLakásom

Nedves falak, magas költségek

2021. március 06. - kreatívlakásom

Az otthonunk fenntartása télen-nyáron komoly költségekkel jár, az ideális hőmérséklet beállítása ugyanis nem minden esetben egyszerű. Egy régebbi ház, vagy egy nem jól felépített lakás esetében a fűtő-hűtő berendezésekre komoly feladat vár, ami igen nagy energia befektetést jelent – és magas számlákat eredményez. Nézzük, mit tehetünk ez ellen?

blog1.png

A megfelelő hőszigeteléssel akár ezreket is lefaraghatunk a havi számlák összegéből. Ehhez különböző módszerek állnak rendelkezésünkre, de a lehető legjobb megoldás, ha már az építkezéskor nagy figyelmet fordítunk a külső-belső szigetelés megtervezésére és kivitelezésére. 

Erre azonban nem mindig van lehetőségünk

Ha egy társasházban élünk, vagy egy már felépített házba költözünk be, akkor nincs lehetőségünk már az építkezéskor megtervezni a hőszigetelést. Ezekben az esetekben utólagos megoldást kell keresnünk, ami lehetőleg az ideális hőmérséklet fenntartása mellett a falak vizesedését is segít elkerülni. 

Hogy ez miért probléma?

A falak magas nedvességtartalma sokat ronthat az épület statikáját, és nem mellesleg az emberi egészségre is káros. Növeli az asztma és az allergia kialakulásának kockázatát, illetve akár komolyabb megbetegedéseket is okozhat. A nem megfelelő környezetben tartózkodó emberek testének hőleadása jóval nagyobb, mint a száraz helyiségekben, éppen ezért a megfázásos betegségek előfordulása is valószínűbb. 

És ha mindez nem lenne elég

Ha a falak vizesednek, a szobában jóval alacsonyabb lesz a hőérzet. Ennek kompenzálására folyamatosan túl melegen tartjuk a helyiségeket, amely a szükségesnél magasabb energiaigényt eredményez. Így tehát nem csak a gyógyszertári receptekre, hanem a havi számlákra is hatalmas összegeket kell kifizetnünk. 

A falszáradást könnyedén elősegíthetjük, és ehhez nincs szükség komoly befektetésre. A beltéri hőszigetelés kenhető kerámia bevonattal például gyors megoldás lehet. A bevonatban található kerámia gömbök apró kapilláris rendszert képeznek, a nedvesség pedig automatikusan ezek irányába terjed. Ez a folyamat elősegíti a falszáradást – így egészségesebb és melegebb környezetet alakíthatunk ki.

A nedves fal egészségügyileg és az energiafelhasználás szempontjából is rendkívül komoly gond. Érdemes tehát megoldást találni a problémára!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr3016451852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása