KreatívLakásom

KreatívLakásom

Így előzd meg a penész kialakulását otthonodban!

2021. február 09. - kreatívlakásom

A téli időszakról a legtöbb embernek a meghittség, a bekuckózás jut eszébe, sajnos azonban ennél kellemetlenebb dolgokra is gondolni kell, ilyen például a penész kialakulása. Hiába ugyanis a nagy hideg a környezetben, a fűtött otthon ideális melegágya lehet a penészgombák megtelepedésének, terjedésének. Nézzük, mit kell tennünk télen a kellemetlen „vendégek” ellen!

Alapvető probléma, hogy a mínuszok megjelenésével előszeretettel nyúlunk a termosztáthoz, hogy a komfortérzetünknek megfelelő hőfokot állítsuk be. Ez azonban páraképződéssel jár, ami kellemes környezetet teremt a penészgombáknak. A lakásban az ideális páratartalom általánosságban 35-45%, ez azonban évszaktól függően változik. Télen 0 és 10 °C környékén 30%-os páratartalom az ideális, 10 °C-onként lefelé haladva pedig érdeme 5%-kal csökkenteni a páratartalmat. A pára mértéke páratartalommérővel könnyedén mérhető, az már azonban nehezebb, hogy miként lehet ezt szabályozni. Erre adunk most néhány tippet!

penesz.png

A szigetelés: megoldás és kihívás egyszerre

A keletkezett pára legkönnyebben a hideg felületeken csapódik ki, ebből adódóan a hőszigetelés egy előnyös megoldás lehet. Fontos azonban arra is gondolni, hogy általa a hideg felületek megszüntethetők, a helyiséget azonban a szigeteléssel és esetlegesen a nyílászárók cseréjével lezárjuk, a fal pedig nem tud a párával gazdálkodni többé, nem tud a pára elillanni. A probléma egyébként a megfelelő szellőztetéssel kiküszöbölhető.

Szerencsére ma már léteznek hőszigetelő és penészmentesítő festékek is, ilyen például a Protektor festék is, melyekkel sokkal hatékonyabbá és gyorsabbá tehetők a munkálatok, általuk energia takarítható meg, elérhető a tartós hővédelem és a penészmentesség is. Az antikondenzációs festékkel meggátolható a páralecsapódás, az antibakteriális pedig kémiai úton gátolja meg a penészképződést.

A szellőztetés, a penész elleni küzdelem Szent Grálja

A levegő minőségének javítása és a páratartalom szabályozása könnyedén elérhető szellőztetéssel. Télen érdemes inkább gyakrabban, intenzív szellőztetést végezni. Néhány óránként a kereszthuzat segítségével elősegíthető a pára elvezetése.

A készülékekkel a nemkívánt pára ellen

Aki biztosra szeretne menni, az szerezzen be párátlanító berendezést, ez ugyanis dedikáltan végzi a párátlanítás feladatát. Jó szolgálatot tehet egyébként a klíma is, ami szintén alkalmas a levegő megmozgatására.

Árulkodó jelek a házban

A penész legjobb barátja a meleg és a nedvesség. Ennek ismeretében könnyedén megállapítható, hogy a pince, a fürdőszoba és a konyha fokozottan veszélyeztetett területek lehetnek penészszempontból. A csempe, a tapéta, a festék, a bőr, a függönyök, a fa, a textilek kifejezetten vonzzák a penészt, így érdemes takarítás során fokozottan figyelni ezeket a felületeket.

A jellegzetes szag, az ázás, a foltok mind-mind olyan jelek, amelyek a penész jelenlétére utalhatnak, és azonnali beavatkozást igényelnek. Amint sikerül megszűntetni a penész kialakulásának okát, nincs más hátra, mint elvégezni a szükséges javításokat.

További tippek a penészmentes otthonért és hálószobáért!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr8516421012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása