KreatívLakásom

KreatívLakásom

Praktikus és csodaszép - A kert kialakítása

2021. április 04. - kreatívlakásom

Ahogy az első igazi, tavaszi napsugarak megcsillannak az ablakpárkányon a kertfanatikusokban elindul a vezérhangya, hogy bizony idén valami olyat kellene rittyenteni a kertbe, amitől az egész szomszédság összeszalad. Jöjjön pár tanács, hogy a kert kialakítása gördülékenyen menjen!  

Tavasszal sokan elgondolkoznak azon, hogy valamit változtatni kellene a külső körleten, mivel az már nem praktikus, unalmassá vált. Sorra vesszük, milyen lépéseket kövess, és még néhány tippet is adunk, amivel feldobhatod az összképet!

kert_kialakitasa_2.png

Tervezz!

Ha igazán szép kertet szeretnél, akkor az impulzusvásárlás, a „beszaladunk a boltba és megvesszük, amit érünk” nem fog működni. Gondold végig, hogy milyen funkciót is tölt be a kert az életedben, a család életében. Mit szerettek ott csinálni? Játszani a gyerekekkel, sütögetni a teraszon, esetleg kertészkedni, vagy csak a kutya jár ki hemperegni a fűbe? Ha ezeket összeszedted, látni fogod, hogy mely kertrészeknek kell hangsúlyosabbnak lenniük.

Rajzolj!

Készíts egy felülnézeti tervet a kertedről, mi hol helyezkedik el, majd ezeket dolgozd ki részletesen. Merre vezetnek a járdák, ösvények? Milyen a burkolatuk? Mi van a teraszon? Hova kerül a medence? Hol milyen növényt látnál szívesen? És még folytathatnánk a sort. Ne csak vízszintes síkban gondolkodj, hanem függőleges síkban is, jöhetnek a lugasok, függönyök, felfuttatott növények!

Víz és áram

Prózai, de bizony a vízellátásra, az öntözési megoldásokra, sőt az áramfelvételi lehetőségekre is gondolnod kell. Ha ezek jelenlegi elhelyezkedése nem praktikus, akkor bizony számolni kell a víz elvezetésével, további elektromos kiállások kialakításával.

Ne kerüld meg a szakembert!

Ha már összeállt a fejedben a kert kialakítása, akkor érdemes egyeztetned egy olyannal, aki valójában érti és rendszerként látja, amiket összeírtál, lerajzoltál. Igen, ez plusz költség, de valójában rengeteg bosszúságtól és adott esetben felesleges kiadásoktól is megkímélheted magad. A növényeknek speciális talaj- és fényigénye van, sőt az sem mindegy, hogy melyiket mivel társítod, hol helyezed el. Ha nem szeretnéd, hogy a méregdrágán megvásárolt növénykülönlegességeid a szemétben végezzék, akkor ezeket az információkat tudakold meg egy kertésztől, kertépítőtől.

kert_kialakitasa_1.png

3 design tipp

 

1. A kisház

Ne feledkezz meg a kerti sufni felújításáról, egy leharcolt házikó ugyanis a legjobban megkomponál összképet is a porba taszítja. Erősítsd meg a szerkezetet, pótold a hiányzó elemeket, időtálló fafesték használatával pedig hozzájárulhatsz az állagmegőrzéshez, vagyis ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül ne kelljen újra a faházfestéssel bajlódnod.

 

2. Kerti tó

A kerti tó igen megosztó, van aki imádja, akadnak azonban olyanok is, akiket a hideg ráz tőle és túlméretezett pocsolyának tartják ezeket a kerti elemeket. Ez ízlés kérdése, az azonban biztos, hogy ha szeretnél egy tavacskát, azt nem elég kiépíteni, gondozni is kell, különben jön a pocsolya-effektus. Ha még nem csináltál ilyet, akkor mindenképp kérd ki egy hozzáértő véleményét, és próbálkozz előbb egy kisebb méretűvel.

 

3. Apró meglepetések

Igazán azok a kertek nyűgöznek le, ahol van mit nézegetni. Ezek lehetnek a virágok, bokrok, vagyis a növényzet, de a kerti dekor is nagyon sokat számít. Persze nem kell egészen a kerti törpe hadseregig elmerészkedni, de néhány fényfűzér, egy-két madáretető, pár szélforgó, ízléses bronzdíszek igazi csodakertté varázsolhatják az udvart.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr8416482768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása