KreatívLakásom

KreatívLakásom

Minden, amit a penészről tudni kell

2021. március 26. - kreatívlakásom

A penész a hifás gombák egy csoportjának képviselője. Az ide tartozó több ezer faj elég távol áll egymástól, de megjelenésük és életmódjuk miatt kapcsolódnak egymáshoz. Igen változatosak, a különböző felületeken megannyi eltérő színben képeznek bolyhos bevonatot. 

blog18.png

De hogyan „működik” a penész?

A gombához hasonlóan elágazó fonalak tömegéből állnak. Ezek belenőnek a környező tápanyagforrásba, ahonnan bontóenzimeket választanak ki, és így „táplálkoznak”. Ennek során lebontják a szerves anyagokat, így az élelmiszerek megromlását és az épületszerkezetek meggyengülését okozzák.

És lényegében mindenhol ott vannak

A penész gomba a fonalainak feldarabolódásával vagy spórával szaporodik. Ezek a levegőben szállva mindenhova eljutnak. Szabad szemmel ugyan nem láthatóak, de – mondhatni – elmaradhatatlan alkotóelemei a minket körülvevő világnak. A penész azonban egészen addig nem okoz gondot, míg megfelelő „táptalajra” nem talál. Lehet körülöttünk akármennyi spóra, amíg ezek nem találnak megfelelő környezetre, nem kell aggódnunk. 

Az ideális körülmények

A penész a magas páratartalmat kedveli, tehát ahol hosszú időn át nem változik ennek mértéke, ott a spórák bizony igen jól fogják magukat érezni. Éppen ezért érdemes rendszeresen szellőztetni, a szobák levegőjét szárazon és ideális hőmérsékleten tartani. 

Emellett a penész olyan helyen is kialakulhat, ahol a levegő párája hidegebb felületekre lecsapódik, ahol a harmatponti hőmérséklet az uralkodó.

Mi az a harmatpont?

Ha a levegő páratartalma vízként kicsapódik, azaz megkezdődik a kondenzáció, akkor a levegő elérte a harmatpontot. Ez történik például, amikor a hűtőszekrényből kivett üveg falán vízcseppek jelennek meg – hiszen ennek hőmérséklete alacsonyabb, mint a szoba levegőjé, ezért lecsapódik a nedvesség. 

A penészgomba a földi élővilág szükséges része

Ezeknek a fajoknak fontos szerepe van, hiszen nélkülük nem tudnának lebomlani a szerves anyagok és nem létezne az elemek körforgása. Azonban az ideális életkörülményeik nem egyeznek meg az egészséges emberi igényekkel, éppen ezért nem szívesen látott vendégek az otthonainkban. 

A penészedés ellen sok praktika bevethető. Érdemes ügyelni a szellőztetésre, és arra is, hogy a falak ne hüljenek le túlságosan, így elkerülhető a pára lecsapódása és a hőhidak kialakulása. A penész elleni küzdelem hatásos eszköze lehet a penészmentesítő falfesték, ami könnyen beszerezhető, könnyen alkalmazható és hosszú távú eredmény érhető el használatával.

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr7716451902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása