KreatívLakásom

KreatívLakásom

Penész: az ártalmas „dekoráció”

2021. március 18. - kreatívlakásom

A különleges sajtok külsejét penész borítja. Ettől lesz igazán izgalmas az ízük, a különböző elkészítés és fűszerezés miatt pedig a színük is igen változatos. Az ínyencek kedvelt ételei ezek a prémium termékek, amelyek lényegében a sajtok patinás típusai. De nem így van ez a lakások esetében!

blog17.png

Az otthonokban a penész nem közkedvelt „dekoráció”, hiszen esztétikailag rengeteget ront az összképen. Ez a szőrös kis vendég hamar elterjed a párás szobákban és a harmatpont környéki hőmérsékleten, így elcsúfítva a gyönyörű otthonokat.

Nagyobb probléma azonban, hogy az egészségre is károsak

Egy amerikai egészségügyi központ vizsgálata szerint a penész nem minden esetben jelent egészségügyi kockázatot, de sokan igen érzékenyen reagálnak rá. Ezzel ellentétben az ENSZ kutatásainak eredményei arra mutatnak, hogy a penész számos kockázatot rejt, és különösen veszélyes a légzőszervi panaszokkal küzdők számára. 

De milyen konkrét problémák forrása ez a gombafajta?

A penész erőteljesen allergizálhat, irritálja a szemet, a tüdőt és az orr nyálkahártyáját. A kellemetlen tünetekhez tartozik továbbá a torok és a bőr problémája is, amelyeket általában azok is érzékelhetnek, akik egyébként nem allergiásak. Mindent összevetve tehát a penészérzékenység hasonló tünetekkel jár, mint bármilyen más allergia – az orrfolyás, az orrdugulás, a torokviszketés, a tüsszögés és a fokozott könnyezés egyaránt gyakran előfordul. 

A légzőszervi betegségtől szenvedők esetében ennél jóval összetettebb a probléma. Ők érzékenyebben reagálnak a penészre, hiszen ez fokozza a már meglévő betegség tüneteit. Ha sokáig penészes környezetben tartózkodnak, akkor a legyengült immunrendszerük már nem tudja hatékonyan felvenni a harcot a kórokozókkal, és hevesebbek lesznek az egyébként is előforduló problémák. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve az asztmások, bizonyos penészgombák súlyos tüdőbetegséget, fertőzéseket és a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.

A penészgomba szaporodásához szükséges spórák a levegőben szállva terjednek, hosszú ideig képesek túlélni, míg a megtelepedésre alkalmas körülmények ki nem alakulnak. Ha megfelelő táptalajra találnak, akkor pedig pillanatok alatt elszaporodnak, ezzel okozva komoly egészségügyi kockázatot.

Tudj meg többet a penészről a Protketor penészmentesítő festék infógrafikájának segítségével: https://protektor-festek.hu/a-penesz-es-a-mikotoxin/ 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr1216451872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása