KreatívLakásom

KreatívLakásom

Kontraszt forever! - 7 bombajó kombináció, amivel stílust vihetsz otthonodba

2021. február 05. - kreatívlakásom

Közhely, de igazságot hordoz magában a mondás, hogy az ellentétek vonzzák egymást, hiszen egy egységként alkotnak harmóniát. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kontrasztnak 7 típusa is létezek, melyek bombajó élményt nyújthatnak akár egy szobában is!

A színek és az árnyalatok tulajdonságaival már hosszú évtizedek óta foglalkoznak a művészek. Johannes Itten svájci festő és művészetpedagógus hét kontraszthatást határozott meg, amelyeket tudatosan használva elképesztő dolgokat érhetünk el. Vegyük ezeket sorra!

living-room-2155353_1920_1.jpg

  1. A magábanvaló-szín kontraszt

Ez a legegyszerűbb típus, mert az előállításához csupán a színek tiszta, élénk valójára van szükség. Ehhez legalább három, egymástól különböző árnyalat kell, az eredmény pedig garantáltan erőteljes és határozott lesz. A legélénkebb hatást a sárga, piros és kék hármasával érhetjük el, és a kontraszt ereje annál kisebb lesz, minél távolabb vagyunk ettől a háromtól.

  1. Fény-árnyék kontraszt

A világosság és a sötétség a természetből származó igen erőteljes kontraszt, mely a fehér és a fekete színek esetében a legerőteljesebb. Ez persze bármelyik árnyalat esetében alkalmazható, például a sötétvörös és a pasztellpiros is megfelel ennek a kontraszt hatásnak.

  1. A hideg-meleg kontraszt

Ha a korábban már bemutatott hideg és meleg árnyalatokat keverjük egy szoba megjelenésében, akkor igen erőteljes hatást érhetünk el. Ezek a színek ugyanis szembeszökően kontrasztosak, éppen ezért igen határozott megjelenést eredményeznek. 

  1. Komplementer kontraszt

Akár a tűz és a víz, a komplemeter színek megkövetelik a másik jelenlétét, összekeveredve azonban kioltják egymást. Ezeknek a párosoknak megvan a maguk speciális hatása, és szinte minden esetben különleges megjelenést kölcsönözhetünk velük a szobáknak.

  1. Szimultán kontraszt

Ha a szemünk valamely szín meglátásával egyidejűleg megköveteli annak komplementerét, akkor a szimultán kontraszt jelenségéről beszélhetünk. Ezzel is lehet játszani, de inkább a művészet, nem pedig a lakberendezés területén hasznos. 

  1. Minőségi kontraszt

A ragyogó és a tompa árnyalatok közti különbséget minőségi kontrasztnak nevezzük. Ezt négy különböző módon érhetjük el, (1) fekete, (2) fehér, vagy (3) komplementer szín hozzáadásával, illetve (4) a fehér és a fekete árnyalat egyidejű keverésével. 

  1. Mennyiségi kontraszt

Ez az ellentét típus a színfoltok méretbeli különbségének esetében merülhet fel. Az eléréséhez érdemes a színek fényértékét, azaz a hatásuk intenzitását figyelembe venni, hiszen ennek segítségével igen izgalmas eredményt érhetünk el. 

Az otthonunk festésekor művészi tanácsokat is megfontolhatunk, amelyben a színtan egyes elemei segítségünkre lehetnek. A különböző kontraszt típusokat könnyedén felhasználhatjuk, ha egyedi és különleges megoldást szeretnénk létrehozni.

Az otthonodba illő színt keresed? A Színválasztó segítségedre lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativlakasom.blog.hu/api/trackback/id/tr5516414986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása